Yleisurheilu

Yleisurheilusali palvelee sekä seurakäyttöä että omatoimista harjoittelua ja harrastamista (kausi- ja sarjakortit). Salissa voi myös järjesteää isompia tapahtumia.

Kameleontenin tavoite on ratkaista Espoon halliyleisurhelutilannetta myös pidemmällä aikajänteellä, ja samalla rakentaa voimakasta synergiaa sekä hallin muiden tilojen että urheilupuiston olemassaolevien tilojen ja kenttien kanssa.

Lähtökohtana yleisurheilusalin suunnittelulle oli mahdollistaa yleisurheilun ja palloilun rinnakkainen (eli samanaikainen) sujuva salikäyttö. 

Salikonsepti mahdollistaa pienten katsomoiden sisällyttämisen niin että sali on toimiva sekä harjoitus- että alueellisessa kilpailukäytössä. Silloin kuin järjestetään isompia kilpailuja voidaan vierekkäisille pallokentille sijoittaa siirrettäviä katsomoita (yli 1000:lle katsojalle). 

 Yleisurheilualueella on kaikki tarvittavat suorituspaikat. 

  • 200 m kiertävä juoksurata (4 rataa), jota kiertää 220 m pituinen verryttelyrata
  • Sisäkentällä erillinen 60 m juoksusuora (8 rataa, sisäkentän pituus 80 m)
  • Sisäkentällä kaksi pituushyppypaikkaa
  • Sisäkentällä hyppypaikat seiväs- ja korkeushypylle
  • Erillisessä heittosyvennyksessä moukarihäkki, kuntopalloseinä, heittopaikka kuulalle, kiekolle ja keihäälle
  • Voimaharjoittelunurkka
  • Vapaat alueet harjoittelua varten.

Täysikokoisessa yleisurheilusalissa voidaan toteuttaa harjoittelua, joka on mahdotonta pienemmässä tilassa, jossa saattaa olla esimerkiksi pelkästään juoksusuora ja joitakin suorituspaikkoja. Esimerkiksi 200 m kiertävä rata mahdollistaa kaikenikäisten urheilijoiden juoksuvoiman kehittämisen hallikauden aikana. Kattava lajisuorituspaikkojen tarjonta luo edellytykset sekä monipuoliselle harjoittelulle että erikoistumiselle haluttuun lajiin.

Kansainväliset mitat täyttävä halliyleisurheilutila on Suomen kokoisessa maassa alueellinen resurssi. Tämäntyyppisiä halleja (200 m virallisella kiertävällä juoksuradalla)  oli Suomessa vuonna 2023 ainoastaan 3 kpl!

Paremmat harjoitteluolosuhteet

  • Laadukkaat olosuhteet edistävät urheilijoiden kehittymistä
  • Ruotsissa on 30 yleisurheiluhallia kiertävällä 200 m radalla. Tuloksiakin on nähty!
  • Juoksuvoiman hankkiminen ja ylläpitäminen talven aikana. Yleisurheilun harjoitteluun, mutta myös kuntoiluun ja muiden lajien oheisharjoitteluun.
  • Lasten ja nuorten juoksuperustan luominen

Paikallinen ja seudullinen resurssi

  • Ainakin 400 000 asukkaan alueella Kameleonten-halli toimii erinomaisesti ensisijaisena harjoituspaikkana
  • Ainakin 1 000 000 asukkaan alueella Kameleonten-halli toimii hyvin seudullisena resurssina
  • Paikallisen ja seudullisen harjoituspaikan ero on kuinka suuri osuus viikon harjoituksista toteutetaan nimenomaisessa salissa.

Yleisurheiluhalli kaikkine suorituspaikkoineen vaatii yli 500 000 hengen asukaspohjan.

  • Tämäntyyppisiä tiloja ei valitettavasti voi olla joka kylässä!
  • Kauempaa tuleville Kameleonten on seudullinen harjoitteluresurssi, jossa toteutetaan osa viikon harjoituksista

Harjoittelupaikka, missä on paljon muita urheilijoita, on usein hyväksi; on inspiroivaa ja pystyy oppimaan toisilta ryhmiltä ja valmentajilta. Ja jakaa omaa osaamistaan laajemmin koko yhteisön hyväksi.

Yleisurheilusali, taustalla palloilusalit 3 ja 4

Salibandy

Kameleontenista löytyy 3 salibandykenttää (Sali 2, 3 ja 4), niin että kaikki on varustettu joustolattialla ja Taraflex-matolla. Pääkentän (Sali 2) sivulle mahtuu siirtokatsomoihin 200-300 katsojaa.

Kahden muun kentän (Sali 3 ja Sali 4) sivulle mahtuu yleisöä kentän laidoille (kuten monessa toisessakin paikassa). Erikoisjärjestelyllä voidaan laajentaa katsomoaluetta jonkin verran.

Pääkenttä (sali 2) ja ensimmäinen sivukenttä (sali 3) on mitoiltaan 40 m x 20 m, toinen sivukenttä (sali 4) on pelialueeltaan mitoiltaan 38 m x 19 m.

Sali 2 koillisnurkasta katsottuna

Käsipallo

Kameleontenissa voidaan pelata käsipalloa, ilman klibbaa / pihkaa, kolmella kentällä. Nämä kentät ovat varustettu joustolattialla ja Taraflex-matolla. Maaleja löytyy 4 kpl.

Futsal

Kameleontenissa voidaan pelata futsalia kahdella kentällä (sali3 ja 4). Nämä kentät ovat varustettu joustolattialla ja Taraflex-matolla. Maaleja löytyy 4 kpl.

Kun varaat kentän futsal käyttöä varten, varmista että siinä ei varausajankohtana ole salibandylaitoja ja salibandymaaleja!

Koripallo

Kameleontenissa on kaksi rinnakkaista täysikokoista puulattialla varustettua koripallokenttä (Sali 1-länsi ja Sali 1-itä) suoja-alueineen (32 m x 19 m). Kentät sopivat sekä harjoitteluun että otteluihin. Toisen kentän laidalle mahtuu siirtokatsomossa noin 150 katsojaa, ja toisen kentän laidoille mahtuu kentän pitkän sivun verran katsojia.

Sali 1-lännessä on 5 sivukoria (pelikorien lisäksi), ja sivukorit mahdollistavat kaksi rinnakkaista juniorikoriskenttää.

Sali 1-idässä on 2 sivukoria pelikorien lisäksi.

Koripallosalia voidaan myös käyttää pitkittäin erityisesti ottelutapahtumiin, jolloin koripallokentän ympärillä on vielä isommat suoja-alueet, ja kentän laidoille on erittäin paljon tilaa niin yleisölle (jopa 400 katsojaa siirtokatsomoissa) kuin tapahtuman oheistoiminnallekin.

Sali 1-länsi pohjoisesta katsottuna

Voimistelu

Voimistelusalissa on kansainvälisen tason harjoitteluolosuhteet TeamGym ja trampoliinivoimistelulle sekä harrastetasoiset olosuhteet telinevoimistelulle sekä oheisharjoittelulle. Voimistelutila koostuu kolmesta osiosta:

1. Korkea sali

  • Kooltaan noin 1 200 m2 ja korkeutta 8-10 m
  • TeamGym telineet (Permanto, Trampetti, Volttirata)
  • TeamGym harjoittelualue (Fast Track, ilmavolttirata)
  • 4 kpl kilpatrampoliineja
  • DMT
  • 2 kpl maatrampoliineja ja palamonttu
  • Lämmittely- ja yleisharjoittelutilaa

2. Yläparvi

  • Noin 300 m2, korkeus 4-5 m.
  • Joustolattia, trampoliiinirata, parkour-välineistöä, rekki, köydet, renkaat jne.

3. Alaparvi

  • Noin 300 m2, korkeus 4 m.
  • Kalustetaan telinevoimistelun harrastekäyttöön
  • Maatrampoliini ja palamonttu

Tilassa tullaan järjestämään Espoon Varhaiskasvatuksen ja Espoon Liikunta & Urheilu toimesta Leiki & Liiku toimintaa alle kouluikäisille. Heitä varten tilaan on kalustettu myös pienten lasten kokoisia telineitä ja välineitä.

Suurin osa tunneista on jo varattu, mutta joitain ilta- ja viikonlopputunteja on vielä vuokrattavissa.

Maalipallo

Kameleonten mahdollistaa näkövammaisten maalipallon harjoittelun ja ottelemisen. Kameleontenissa ei ole maalipallomaaleja.

Lentopallo

Kameleontenin salissa 4 (lähimpänä sosiaalitiloja) on mahdollisuus pelata lentopalloa kolmella kentällä. Pelialueiden koko on noin 22 m x 13 m. Kentät erotettu toisistaan palloverkolla. Lattiassa on joustoa ja Taraflex-pinnoite.

Sali 4 koillisnurkasta katsottuna

Koska lentopallokenttä hyödyntää vain 1/3 salin 4 alueesta pyritään siihen että kaikki kolme lohkoa ovat jossain käytössä. Rinnakkaiskäyttö voi olla esimerkiksi 3×3 koripallo, sähly, salibandyn erikoisharjoitteet, omapaino voimaharjoittelu, lentopallo, tai joku muu tapa hyödyntää 22 x 13 m tilaa.

Salia 4 varataan ensisijaisesti kokonaisena käyttöön. Käyttäjä voi aina hyödyntää väliverkkoja erottamaan lohkoja.

Jos sinulla on tarvetta 1/3:lle salista 4 ota yhteyttä niin pyritään löytämään toisia jotka ovat samassa tilanteessa!